UPTIMEROBOT
Onze showroom is geopend voor bezoek, afhalen en rondneuzen zonder afspraak.

Kenmerken en eigenschappen van eiken hout


Hout leeft, dit geldt ook voor uw massief eiken tafel.

De mooie uitstraling die een massief eiken tafel heeft is de voornaamste reden waarom de eiken tafels zo populair zijn.

Om optimaal te kunnen genieten van uw prachtige tafel zijn er een aantal zaken waar u op kan letten.

Doordat hout een natuurlijk materiaal is blijft het leven. Hout zal naarmate de tijd verstrijkt kunnen uitzetten en krimpen. Hierbij speelt de luchtvochtigheid in uw huis een grote rol.

Zeker in de winter, wanneer de temperaturen laag zijn, en er minder ramen en deuren open staan, is de luchtvochtigheid binnen een stuk lager. Dit komt omdat er ook verwarmt wordt. De ideale luchtvochtigheid in huis met name voor massief eiken bladen ligt tussen de 40 en 60%.

Als de luchtvochtigheid onder de 40% komt, is dit niet goed voor je houten meubelen dus ook niet voor uw eiken tafel. Het hout zal uitdrogen waardoor er grote kans op scheuren in uw blad kunnen ontstaan. Aan de andere kant, is de luchtvochtigheid daarentegen te hoog (boven de 60%), dan zal het blad uitzetten en in het ergste geval krom kunnen trekken.

Daarom is het aan te raden je luchtvochtigheid in de gaten te houden. Dit kunt u meten met hygrometer. Dit hoeft niet. U kunt ook bakjes met water aan de verwarming hangen. Het water in deze bakjes zal dan verdampen en zo zal de luchtvochtigheid omhoog gaan. Is de luchtvochtigheid boven de 60% zet dan de verwarming aan of gebruik een vochtvreter om de luchtvochtigheid naar beneden te brengen.